Csakúgy mint szezononként a saját otthonodat, négylábú családtagod kinti kuckóját is érdemes időnként nagytakarításnak alávetni, hogy kedvenced hosszú távon is egészséges és jókedvű legyen benne. Olvass tovább, máris eláruljuk, milyen időközönként és hogyan kell elvégezni a kutyaház tisztítását.

Havonta ellenőrizd a kutyaház állapotát

A kutyaház a nap 24 órájában és egész évben ki van téve az időjárás viszontagságainak, ezért folyamatos karbantartást igényel. A havi ellenőrzés során éppen ezért nemcsak a szennyeződések mennyiségére, de az esetleges beázás- és rágásnyomokra is érdemes figyelni.

Míg a beázás egy zsindelyezett tetővel rendelkező, hőszigetelt és tartós kutyaházzal, utóbbi néhány tuti rágásvédelmi tippel és élvédővel előzhető meg a legegyszerűbben.

A kutyaház takarítását gyakrabban kell elvégezni, ha

  • huzamosabb ideig csapadékos az időjárás, mert ilyenkor a magas páratartalom felgyorsíthatja a gombaképződést,
  • kedvenced gyakran visz be magával finom falatokat, mert a romlott étel magához vonzza a viszkető csípéseket okozó és betegségeket terjesztő legyeket,
  • hosszú szőrű kutyád van, mert egyes növények (pl. a bogáncs) a legjobban karbantartott bundát is hamar össze tudják kócolni.


Egy nyitható tetős kutyaházzal hajolgatás és zseblámpa utáni hosszadalmas kutatás nélkül is elllenőrizheted az ól belsejét, mert fentről azonnal láthatod kedvenced búvóhelyének minden szegletét. 

Ráadásul a nyitható tető MOST minden Számel kutyaház mellé AJÁNDÉK.

Pakolj ki mindent a kutyaházból

A kutyaház tisztítását érdemes a kutyapokrócok és az egyéb kiegészítők eltávolításával kezdeni, mert ilyenkor ezeket is ki kell mosni. A kutyabarát mosószerek nemcsak a fekhelyeken használhatók, de kedvenced imádott plüsse is biztonságosan frissíthető fel velük.

Érdemes a gumilabdák és a tálak takarítását is ekkorra időzíteni, mert szódabikarbónás és ecetes forró vízbe áztatva ezek is hatékonyan fertőtleníthetők.

Fontos! Sose használj erős vegyszereket, szappanokat és öblítőket, mert amellett, hogy ezek egészségügyi kockázatot is jelenthetnek kedvenced számára, a kutyák érzékeny orrát is irritálják. 

Folytasd sepréssel a kutyaház-takarítást

Habár a kutyusok alapvetően nem kényesek az apró sárdarabokra és a száraz faleveleket is szívesen hordják be kedvenc rejtekhelyükre, az ezeken tanyázó baktériumok és élősködők meg is betegíthetik őket.

A kutyaház takarításakor az üres ólat érdemes először kisöpörni, mert a por és az elhullajtott szőrszálak eltávolításával kedvenced bundája is tisztább marad, és a kellemetlen kutyaszag is megelőzhető.

Ha télen szalma van a kutyus alatt, a kutyaház-tisztításkor ezt is ki kell söpörni. A sokáig használt, átnedvesedett szalma jelentősen lelassítja a kutyaház felmelegedését, ezért havas időben akár kéthetente is ajánlott teljesen szárazra cserélni.

Mosd le a falakat

A kutyaház-tisztítás következő lépése, hogy a falakat kívülről és belülről is lemosd. Míg erre bent főleg a nyál, a vakarózás közben felfröccsent sár és az általános fertőtlenítés miatt van szükség, addig a kívül is tiszta kutyaól azonnal a kert díszévé válik majd.

A kutyaház takarításához tökéletes választás az ecet, mert nemcsak szuper fertőtlenítő, de pénztárcabarát is, ami egy nagyméretű kutyaház rendszeres tisztításánál már nem elhanyagolható szempont.

Számel tipp: Időzítsd úgy a kutyaház tisztítását, hogy utána el tudjatok menni egy jó hosszú sétára, mert így biztosan megfelelően kiszellőzik és megszárad, mielőtt kedvenced újra birtokba veszi.

Ne feledkezz meg az élősködők elleni védelemről sem

A speciális nyakörv, csepp vagy tabletta használata mellett a kutyaház-takarítás során magát az ólat is érdemes megvédeni az élősködőktől. Permetezd végig a kutyaház belsejét (különös tekintettel a sarkokra, az illesztésekre és a bejáratra) olyan spray-jel vagy más vízben oldódó szerrel, amely hosszú távon elriasztja a bolhákat és a kullancsokat.

Ha biztosra szeretnél menni, fürdesd is meg kutyusodat a tavasz beköszöntével és a nyár végén egy speciális bolhairtó samponnal.


Egyszerűen takarítható kutyaházat keresel kedvencednek?
Válaszd ki az igényeinek megfelelő Számel kutyaházat ITT »